În ce să investești banii în 2025?

Diferența dintre un om sărac și unul bogat este că cel de-al doilea a învățat să economisească și să pună banii să lucreze pentru el. În zilele noastre, economiile te sărăcesc dacă alegi să ții banii într-un cont de economii sau mai rău, să-i ții la saltea. 

Investițiile sunt cea mai sigură metodă prin care poți genera constant un venit pasiv. Dacă îți dorești independență financiară, ai nevoie să știi ce investiții poți face în funcție de buget, perioadă de timp sau apetitul la risc. În acest articol vei afla câte tipuri de investiții există, în ce să-ți investești economiile, dar și unde NU trebuie investit anul acesta. 

 

Lucruri de știut înainte de a începe o investiție

În cele ce urmează îți vom prezenta o serie de lucruri de știut înainte de a începe o investiție, ca să te asiguri că mai întâi ai economisit pentru fondul de siguranță. Acesta reprezintă o rezervă de 6 salarii care îți poate fi de folos în momentele neprevăzute, ajutându-te astfel să-ți continui planul de investiții fără probleme.

După ce te-ai asigurat că ai banii pentru fondul de siguranță, te poți apuca de planul de investiții. Reține: NU investi niciodată bani împrumutați sau bani de care ai nevoie, cu gândul că te vei îmbogăți peste noapte. Riscă doar ceea ce îți permiți să pierzi!

 

Primul pas este să-ți împarți banii în funcție de obiectivele pe care vrei să le atingi (termen scurt, mediu sau lung). Următorul lucru este să-ți faci profilul de investitor. Vei afla dacă ești un investitor care preferă câștigurile mai mici, dar mai sigure sau unul care riscă mai mult pentru potențiale câștiguri mai mariRiscul, randamentul și lichiditatea sunt aspecte pe care trebuie să le analizezi înainte de a face o investiție.


Prima regulă a investițiilor spune să investești doar în ceea ce înțelegi și crezi. Trebuie să faci analiza companiei sau a bunului în care urmează să investești și să fii convins că în timp valoarea lui va crește. Doar așa vei putea avea profituri garantate cu riscuri mi
nimePentru început, până te familiarizezi cu instrumentele în care ai decis să investești, poți aloca sume mici pentru a testa cum funcționează fiecare. Abia apoi, după ce ai înțeles modul în care acestea funcționează, vei putea face investiții mai mari.

O altă regulă de aur a investițiilor, spune să nu ții toate ouăle în același coș. Diversificarea portofoliului stă la baza reușitei în investiții. 

 

Economisirea trebuie să fie constantă și de aceea îți recomandăm să pui de-o parte între 10% - 20% din veniturile tale. Cu cât începi mai repede, cu atât mai bine. Nu știm dacă chiar Albert Einstein a spus că “Dobânda compusă este cea de-a opta minune a lumii. Cine o înțelege o câștigă, cine nu… o plătește”, dar oricine ar fi zis-o, mare dreptate a avut. Ca să înțelegi mai bine ce înseamnă această „dobândă compusă’’ îți vom da un exemplu prin care acest fenomen de „bulgăre de zăpadă’’se creează. 

Să presupunem că vrei să investești 20 de euro/lună, într-un instrument care îți oferă un randament de 8% pe an. După 40 de ani de investiții lunare, tu vei economisi aproximativ 10.000 de euro. Pe lângă acești bani, tu vei avea un câștig de 70.000 de euro din dobânda compusă, adică acei bani care s-au strâns an de an și pe care nu i-ai retras din cont. La aceste sume s-au adăugat dobânzi, rezultând un profit substanțial.

Cu obiectivele setate, cu profilul investitorului aflat și cu un pachet de cunoștințe solid, poți începe să intri în tainele investițiilorÎn continuare vei afla care sunt plusurile și care sunt minusurile investițiilor și ce trebuie să ai în vedere pentru a avea succes.


Avantajele și dezavantajele investițiilor

Pentru a avea tabloul complet, îți vom prezenta, în cele ce urmează avantajele și dezavantajele investițiilor: investițiile pasive sunt cea mai sigură cale spre independența financiară și către un viitor fără lipsuri materiale. Poți alege să investești în acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, imobiliare sau metale prețioase. Astfel vei avea un portofoliu divers din care poți colecta regulat chirii, dobânzi sau dividende.

Avantajele investițiilor sunt nenumărate, în comparație cu dezavantajele. Investițiile pasive au o rată de succes de aproximativ 90% pentru cei care au răbdare și respectă planul. Consecvența și constanța stau la baza succesului celor care au beneficiat de pe urma acestor investiții. Un avantaj major îl reprezintă timpul petrecut pentru realizarea ordinelor. Fiscalitatea și taxele mici reprezintă alte avantaje care fac din aceste investiții, cea mai bună metodă de a face bani pasiv.

Dezavantajul major îl reprezintă faptul că nu poți prezice cu exactitate piața. Alte dezavantaje pot fi rentabilitatea și flexibilitatea redusă în cazul anumitor instrumente.În cazul investițiilor, la fel ca în viață, este important să ne controlăm emoțiile și să luăm deciziile cu calm, după o analiză atentă a proiectului în care dorim să ne implicăm. Diferența dintre pierzători și câștigători o face atitudinea pe care o au în situațiile limită.


Tipuri de investiții

Care sunt principalele tipuri de investiții? În continuare îți vom prezenta o serie de investiții, inclusiv riscurile aferente fiecăreia, astfel ca tu să alegi ce ți se potrivește mai bine

Depozite în contul de economii 

Dacă ești conservator și vrei să-ți pui banii într-un loc în care riscul este scăzut, poți opta pentru depozitele bancare. Dezavantajul acestor depozite este că randamentul lor poate fi mai mic decât inflația, rezultând astfel o diminuare a economiilor.

 

Certificate de depozit pe termen scurt (CD)

Aceste certificate sunt emise de bănci și au o rentabilitate mai bună decât dacă ți-ai plasa investițiile într-un cont de economii. Chiar dacă sunt considerate investiții sigure, acestea prezintă riscuri pe care trebuie să le iei în calcul. Riscul acestor certificate apare când ratele dobânzilor scad, investitorii beneficiind astfel de un câștig mai mic. Un alt risc apare atunci când ratele cresc, iarinvestitorii au banii blocați într-un alt CD și nu îi pot retrage fără penalități.

 

Titluri de stat 

Prin aceste investiții, statul se împrumută de la cetățeni, urmând ca după perioada stabilită, acestora să li se ofere o dobândă fixă. Fiind garantate de Guvernul României, titlurile de stat sunt una dintre cele mai sigure investiții și se bucură de marele avantaj de a nu fi impozabile. Un risc major al investițiilor în titluri de stat îl reprezintă inflația care poate depăși dobânda primită. 


Obligațiuni 

Atunci când o companie, un stat sau o bancă are nevoie de bani, se poate împrumuta de la cetățeni pe o perioadă de timp prestabilită. În schimb, aceștia primesc o dobândă anuală, iar când perioada s-a terminat, emitentul returnează suma împrumutată. Obligațiunile pot fi municipale, corporative, de stat sau supra-naționale, în funcție de emitent. Obligațiunile de stat au un risc minim, având în vedere că statul nu poate intra în faliment. Nu același lucru se poate spune și despre obligațiunile corporative, unde firma poate să intre în faliment. Chiar și așa, în cazul unui faliment, prioritate în recuperarea creanțelor o au creditorii, adică deținătorii de obligațiuni. Dacă vrei să vinzi înainte ca împrumutul să ajungă la maturitate, te vei expune riscului de preț. Alege perioade de timp pe care știi că le vei onora și așa te vei bucura de un venit constant, fără efort suplimentar.


Acțiuni

Acțiunile sunt titluri ce atestă că deții o parte din compania emitentă și vin la pachet cu mai multe beneficii. Poți câștiga bani din vânzare acțiunilor atunci când acestea au crescut sau poți obține beneficii materiale din dividende, după terminarea fiecărui an financiar. Poți începe cu orice sumă, iar dacă le ții pe termen lung, șansa ca profitul tău să crească, este mult mai mare. În cazul unei nevoi de lichidității, poți vinde instant o parte sau toate acțiunile deținute, putând astfel beneficia de bani în scurt timp. 

 

Așa cum profitul se împarte la toți asociații, la fel se întâmplă și cu pierderea. Dacă prețul acțiunilor ajunge sub prețul achiziției tale, atunci poți suferi scăderi de capital. Un alt risc major îl reprezintă prăbușirea Bursei de Valori, fapt ce poate duce chiar și la pierderea totală a acțiunilor tale. Înainte de a cumpăra acțiuni, asigură-te că știi cum funcționează acest instrument, că ai studiat compania în care vrei să investești și că îți asumi riscurile la care te expui. Pentru această investiție, riscurile sunt foarte mari, dar și câștigurile sunt pe măsură. 

Fonduri de investiții

 

Fondurile de investiții sau fondurile mutuale sunt o formă de asociere între mai mulți investitori privați cu scopul de a crea împreună un portofoliu diversificat de activeAcestea se împart în 4 categorii, în funcție de instrumentul monetar în care se dorește să se facă investiția și în funcție de gradul de risc. Ele pot fi titluri de stat, depozite bancare, obligațiuni sau acțiuni. 

 

Riscurile acestor investiții apar în momentul în care te confrunți cu un management slab care poate duce la pierderea banilor investiți. Un alt risc îl reprezintă randamentul care poate fi mai mic decât dacă ai cumpăra acțiuni separat. Pentru acest tip de instrument, se percepe impozit pe profit și pentru a începe, la anumite fonduri ai nevoie de minim 1000 $. Trebuie avut grijă la comisioane și la variațiile de curs valutar, dar și la fluctuația foarte bruscă a prețului.

 

ETF-uri

ETF-urile seamănă cu fondurile de investiții, diferența dintre ele este dată de perioada de tranzacționare. La ETF-uri, prețul fluctuează pe tot parcursul zilei, în schimb la fondurile de investiții, acesta se stabilește la sfârșitul zilei de tranzacționare. Riscurile sunt aceleași ca la fondurile de investiții.

 

Fonduri S&P500

Acest fond reprezintă barometrul american în ceea ce privește indicii bursieri, deoarece reunește 505 dintre cele mai de succes companii americane. Aproximativ 80% din companiile din acest fond sunt listate pe Wall Street. Acest tip de investiție este unadintre cele mai sigure metode de a face bani pentru cei care nu vor un venit imediat. Ia în considerare faptul că în cazul acestui instrument, există riscul să pierzi bani din cauza fluctuațiilor de valoare.

 

Criptomonede

Aceste monede virtuale au luat tot mai mult avânt în ultimii ani, deoarece au o volatilitate foarte mare și tot mai mulți oameni au investit în ele, sperând că se vor îmbogăți peste noapte. Criptomonedele sunt cele mai riscante plasamente la care poți apela. Dacă ai un grad de risc ridicat și cunoștințe despre acest domeniu, te poți număra printre norocoșii care vor ieșit pe plus din această investițiePentru a fi sigur că nu vei avea parte de o decepție în cazul în care vei pierde tot, nu uita că trebuie să investești doar acei bani de care te poți lipsi. Nu te îndatora la bănci sau terțe persoane cu speranța că vei genera profituri garantate. Există riscul să-ți pierzi monedele din cauza atacurilor cibernetice sau să nu le poți valorifica.


Imobiliare

Dacă dispui de o sumă de bani mai mare care să-ți permită să faci o investiție imobiliară, atunci poți cumpăra un imobil. Acesta se poate închiria, generând un venit pasiv lunar sau poate fi vândut atunci când piața este în creștere, obținând profit. Acest tip de investiție este pentru persoanele mai conservatoare și care nu au încredere în sistemele mai sus detaliate. Există riscul ca piața să scadă și să nu poată fi vândut sau să fie închiriat la un preț care nu permite amortizarea investiției într-un timp scurt.

 

Investește în tine
Este singurul loc unde riscul este 0 și beneficiile sunt garantate. Înainte de a face investiții într-o piață monetară sau într-un imobil, asigură-te că ai studiat cele mai bune cărți sau că ai frecventat cursuri în domeniul în care vrei să investeștiDacă după analiza acestor 11 instrumente de investiții ești încă indecis și nu știi ce ți se potrivește, înscrie-te la cursul de investițiipus la dispoziție pe platforma noastră. Aici vei învăța care sunt cele mai bune investiții potrivite profilului tău. Dacă vrei să ai un viitor liniștit, alege să investește mai întâi în tine.

 

Exemple de cele mai bune investiții care au avut succes

Succesul se regăsește în aproape orice tip de investiție, dacă cunoști piața, dacă îți iei o serie de măsuri prin care poți diminua riscul și dacă ai răbdare. Noi îți prezentăm câteva exemple de cele mai bune investiții care au avut succes

 

Desigur, cripotomonedele ne-au arătat că oricine poate avea succes (sau noroc) peste noapte. A nu se confunda totuși succesul cu norocul. Dacă nu faci o analiză amănunțită a proiectului în care urmează să investești, nu te poți numi investitor, ci jucător de noroc. Cei care au cu adevărat succes, își analizează gradul de risc, durata investiției și urmăresc constant date despre proiect.Chiar dacă piața cripto a generat multe pierderi, rămâne în continuare cea mai de succes, dar și cea mai riscantă investiție datorită fluctuațiilor mari de prețPrin previzionarea pieței (sau speculă), oamenii au generat profituri generoase, astfel că rămâne unul dintre instrumentele financiare favorite pentru persoanele cu un apetit ridicat de risc.

 

În topul celor mai de succes investiții, se plasează ETF-urile. Aceste fonduri se află pe un trend ascendent deoarece tot mai mulți oameni înțeleg cum funcționează acest sistem.

 

Fondurile de investiții și fondurile indexate S&P sunt și ele generatoare de venituri substanțiale dacă sunt executate corect

Pentru cei care preferă să investească în imobiliare, dar vor să scape de stresul cumpărării și închirierii imobilului, REIT s-a dovedit soluția de succes. REIT este un fond de investiții nișat pe sectorul imobiliar. Partea bună la acest tip de investiție este că legea obligă REIT-urile să plătească cel puțin 90 % din veniturile impozabile către acționari, astfel că anual vei primi dividende.

Indiferent unde alegi să investești, întotdeauna să o faci într-un proiect în care ai încredere și care prezintă cât mai puține riscuriTimpul cât lași banii să lucreze pentru tine este esențial și de aceea în continuare îți vom prezenta ce investiții poți face în funcție de perioadă dorită.

 

Investiții pe termen scurt

Cu siguranță fiecare și-a dorit să investească azi și să câștige mâine, dar asta este posibil doar în cazul câtorva investiții. Dacă vrei să faci investiții pe termen scurt, trebuie să iei în calcul o perioadă de un an, după care poți marca profitul. Totuși, poți urmări trendurile pieței și poți profita de creșteri sau de scăderi, pentru a vinde sau a cumpăra, după caz. 

 

Acțiunile, fondurile de investiții, ETF-urile și monedele digitale se află în categoria instrumentelor la care poți apela dacă îți dorești o majorare a capitalului pe termen scurtPoți alege să tranzacționezi regulat și să marchezi profituri constante sau să vinziși să cumperi după perioada stabilită. Gradul de risc influențează aceste tranzacții, astfel că randamentul este corelat cu riscul. Dacă alegi să faci o investiție cu risc mare, sunt șanse mari ca profitul să fie pe măsură. Dacă preferi investițiile sigure, atunci va trebui să ai răbdare și să lași piața să dicteze ritmul în care vei obține suma pe care îți dorești să o câștigi. Fie că alegi să investești în bursă sau monede virtuale, asigură-te că riști banii care sunt din economiile proprii și pe care îți permiți să-i pierziPiața este volatilă și evenimentele din ultima vreme ne-au demonstrat că orice sistem se poate destabiliza foarte ușor, rezultând pierderi foarte mari.

 

În ce să investești pe termen lung?

Când vine vorba de răspunsul la întrebarea „În ce să investești pe termen lung?”, ne referim la investițiile care depășesc 15 de ani. După 10, 15 ani, depunerile tale lunare se vor transforma într-un pachet generos de acțiuni și dobânzi cumulate în această perioadă. 


Dacă vrei un profit consistent, asumându-ți un risc scăzut, poți opta pentru cumpărarea de obligațiuni. Împrumutul se restituie la perioada agreată, dar până atunci tu beneficiezi de o dobândă pentru banii împrumutați.

Acțiunile deținute la bursă reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru investițiile pe termen lung. Pe lângă profitul obținut, te bucuri de un venit pasiv provenit din dividendele anuale. 

Oricât de sigur ar părea un proiect, alege să nu-ți investești toate economiile într-o singură investiție. Diversifică-ți investițiile cumpărând acțiuni, mărfuri, aur sau monede și analizează-le rentabilitatea periodic.

 

În ce să investești sume mici?

 

Cel mai sănătos mod de a începe să investești, este să o faci cu sume mici până când înțelegi algoritmul fiecărui instrument. Oricine poate să investească 10% din veniturile sale, fără ca acest obicei să-i modifice stilul de viață. Poți investi 10, 50 sau 100 de euro pe lună, dar în timp aceste sume îți vor aduce bunăstarea pe care ți-o dorești. Așadar dacă vrei o recomandare cu privire la „în ce să investești sume mici?”… dacă dispui de 100$/lună și vrei să-i investești, poți să-ți construiești un portofoliu care să conțină ETF-uri, fonduri mutuale pe obligațiuni și monede digitale

ETF-urile pot fi străine sau pot fi listate la BVB. Poți investi în indicele BET sau indicele S&P 500 care a avut o performanță medie de peste 11% în ultimii 35 de ani. Cu o astfel de dobândă, în 10 ani îți poți tripla suma investită, cu un risc minim. Acestea sunt investiții care au un istoric pozitiv și care și-au menținut rata dobânzii crescătoare.

 

Fondurile mutuale pe obligațiuni sunt un alt activ în care poți investi. Sunt sigure și poți începe să investești mai întâi în BVB și apoi să-ți diversifici portofoliul cu fonduri de pe piața străină.

Criptomonedele se pot cumpăra fracționar, deci poți investi o parte din economiile tale în acest instrument.

 

Dacă luăm în calcul strategia lui Taleb din „Lebăda Neagră”, și anume, să investim majoritatea economiilor într-un instrument sigur și doar o parte mică într-un instrument cu o volatilitate crescută, cu nivel de risc ridicat, dar care poate genera marje de profit mai mari, putem să ne împărțim portofoliul în 2 categorii. Prima categorie conține 75-85% obligațiuni de stat, iar restul investiții care pot avea un impact foarte puternic. Bitcoin este o astfel de lebădă neagră, deoarece acum 10 ani nu părea că va avea un impact atât de puternic precum cel avut.

În ce să investești 5000-10.000 euro?

Dacă ai trecut de pragul în care investițiile tale sunt de 100 de euro pe lună și acum ai un buget care depășește 5000 euro, este timpul să-ți diversifici portofoliulÎn ce să investești 5000-10.000 euro? Poți să-ți creezi un portofoliu din obligațiuni (guvernamentale și corporative), ETF-uri (românești sau străine) mărfuri (aur, petrol) și poți face o mică investiție pe piața criptoDacă ai ajuns la 10000 de euro pe care îi poți direcționa spre investiții, pe lângă activele menționate mai sus, poți lua acțiuni în țări emergente, sau poți depune banii în fonduri de investiții pe real estate în piețele dezvoltate

Află care sunt elementele importante pentru a investi cu succes pe bursă.
Diferența dintre un om sărac și unul bogat este că cel de-al doilea a învățat să economisească și să pună banii să lucreze pentru el. În zilele noastre, economiile te sărăcesc dacă alegi să ții banii într-un cont de economii sau mai rău, să-i ții la saltea.