Minerit criptomonede: cum începi să minezi și ce moneda alegi?

Minerit criptomonede: cum începi să minezi și ce moneda alegi?

Trăim într-o lume digitală în care fenomenul crypto ia o amploare tot mai mare. Crimptomonedele au devenit, practic, seva care alimentează sistemul plaților electronice descentralizate.

În filmulețul de mai sus ți-am arătat ce sunt criptomonedele și cum poți investi eficient în acest tip de instrumente.

În acest articol îți vom povesti ce este un minerit criptomonede, lucru care te va face să înțelegi cum funcționează acest sistem și care este importanța acestuia pentru criptovalute.

Cu siguranță ai auzit de blockchain, acel lanț de blocuri sau registru public al criptomonedelor. Atunci când se face un transfer de bani virtuali, de exemplu, tranzacția este transmisă către un sistem în care sunt incluse calculatoarele care au acest program.

Ulterior, tranzacția efectuată (adică transferul de bani virtuali) se adaugă la un șir de tranzacții care, la rândul lor, formează un bloc. Dar cum se adaugă acest bloc la registrul public? Prin minerit. ″Minerul″, adică utilizatorul calculatorului care validează primul tranzacția prin rezolvarea unui calcul matematic, adaugă blocul de tranzacții la blockchain și primește ca recompensă criptomonede.



Cum poți fi primul care validează o tranzacție prin rezolvarea ecuației matematice și, prin urmare, cel care primește recompensa? Pentru acest lucru ai nevoie de un calculator foarte rapid (în acest caz faci minare solo) sau te poți conecta la o rețea de calculatoare prin mining pools. Există câteva avantaje ale mineritului solo, de exemplu:

  • Acționezi singur, fără să concurezi într-un grup de mineri.
  • Poți descărca programul de minerit criptomonede și să-ți lași calculatorul să facă bani. Cu cât este mai mare viteza cu care minează calculatorul, cu atât mai mulți bani vei câștiga.
  • Mineritul depinde în exclusivitate de capacitatea echipamentului pe care îl utilizezi.
  • Toate programele pentru minare sunt absolut sigure, adică nu există riscul de virusare a calculatoarelor.
  • Îți poți retrage profitul prin diferite modalități și nu există limite minime de retragere.

Dezavantajul mineritului solo constă în faptul că, în fiecare an procesul de minerit devine tot mai complex, solicitând echipamente din ce în ce mai puternice. Mai mult, criptomonedele sunt tot mai influențate de mișcarea piețelor valutare internaționale, apar tot mai mulți concurenți, iar reglementarea sistemului de tranzacționare pe litecoin și bitcoin, de exemplu, încă nu este bine pusă la punct.

Cei mai mulți mineri optează pentru mining pools deoarece această strategie nu implică cheltuieli mari, este mult mai sigură şi mai eficientă.

Cum începi să faci minerit criptomonede independent?

Pentru început, vei avea nevoie de câteva lucruri:

  • Una sau mai multe plăci video (GPU) de calitate.
  • Un calculator cu un sistem eficient de cooling, cu o placă de bază cu un număr maxim de sloturi pentru instalarea plăcilor video. Poți folosi orice tip de procesor, important e să funcționeze stabil. Este recomandabil un RAM de la 4 GB.
  • Ca sistem de operare poți folosi Microsoft Windows 10 Pro pe 64 de biți. Mai există și un sistem de operare special conceput pentru mineritul anumitor criptomonede, cum ar fi ethOS pentru Ethereum.
  • Rețea de internet cu un ping bun (ideală ar fi conexiunea prin cablu, dar poți opta și pentru conexiunea Wi-Fi).

Ce criptomonedă alegi să minezi?

De cele mai multe ori, alegerea criptomonedei pentru minare depinde de placa video disponibilă. În topul criptomonedelor minate cu plăci video se regăsește Ethereum, Zcash, Monero. Mineritul de Bitcoin și Litecoin nu mai utilizează plăci video, pentru că în acest scop există dispozitive specializate, de exemplu ASIC (Application-specific Integrated Circuit).

În concluzie, mineritul este un proces care implică rezolvarea unui calcul matematic, prin care se generează noi monede digitale pe piață. Procesul de minerit este cu atât mai profitabil cu cât puterea de calcul este mai mare și consumul de energie este mai scăzut. Minerul care investește într-un echipament eficient și lucrează corect, primește o remunerare în criptomonede, în raport cu efortul depus.

Acum că ai aflat mai multe, ai fi gata să investești într-un sistem de minerit? Dacă ai anumite păreri despre acest subiect sau vrei să afli mai multe, scrie-ne în comentarii pe blog sau pe forum!

Minerit criptomonede: cum începi să minezi și ce moneda alegi?

Articole asemănătoare